Interview ‘oud’ PRO deelnemer Delphine

Sinds we de PRO interieurstyling opleiding geven zijn er al een heel aantal ambitieuze interieurstylisten aan de slag gegaan. Dit keer laten we Delphine Ramos aan het woord. Delphine volgde de PRO interieurstyling opleiding editie 8.

 

Kan je wat over jezelf vertellen?
Mijn naam is Delphine Ramos. Ik ben geboren en getogen in Frankrijk en ben in Nederland terechtgekomen vanwege mijn studie; dat is inmiddels al 27 jaar geleden. Ik ontmoette toen mijn man en ben uiteindelijk in Nederland gebleven. We hebben samen twee dochters, één van 15 en één van 18, en wonen in Valkenburg (ZH) in een heel oud huis, een gemeentelijk monument, die we bijna volledig verbouwd hebben.
 
Wat voor werk deed je voordat je ervoor koos om interieurstylist te worden?
Iets totaal anders. Ik heb scheikunde gestudeerd en was tot 1,5 jaar geleden werkzaam in de farmaceutische industrie waar ik gewerkt heb aan medicijnontwikkeling. De laatste jaren was ik werkzaam als Freelance Project Manager in deze sector. Bij een van mijn projecten, hebben we een nieuw medicijn tegen een vorm van kanker bij de patiënten gebracht in een aantal Europese landen. Dat geeft zeker voldoening maar toch, had ik al langer het gevoel dat ik toe aan een drastische verandering was. Ik wist alleen niet hoe en wat. Toen ik mijn laatste opdracht in Manchester afrondde, besloot ik de tijd te nemen om eens goed na te denken over hoe verder. Het heeft precies een half jaar geduurd voordat ik het ontdekte. Ik was in het huis een kleur voor op de muur aan het uitzoeken en stond daar met mijn kleurenwaaier en toen… viel het kwartje. Ik was altijd bezig met mijn interieur, maar ik had echt nooit gedacht dat ik hiervan mijn werk kon maken. Mensen helpen met hun interieur, toffe interieurs creëren, dat wilde ik gaan doen.

 

 

Wat was voor jou de reden om de PRO opleiding te gaan doen?
Ik ben op onderzoek uitgegaan en via Instagram ontdekte ik Build Your Interior Business. De PRO opleiding sprak me aan omdat het kort en compleet was. Binnen 6 maanden heb je de basiskennis van interieur, styling en ontwerp geleerd en krijg je begeleiding bij het opzetten van je bedrijf. Je wordt heel praktisch meegenomen in het proces, van start tot eindproject. Tegelijkertijd heb ik de opleidingen Interieur Styling en Interieur Ontwerp bij NIA Academie gevolgd om nog meer vakkennis te vergaren van o.a. moodboard, kleurenplan, kunstgeschiedenis, trendwatching of perspectieftekenen. Dankzij deze combinatie van opleidingen, BYIB en NIA, heb ik me heel goed kunnen ontwikkelen als interieurontwerper.
 
Als je een ding mag uitlichten wat was voor jou dan echt het belangrijkste onderdeel tijdens de opleiding?
Ik denk het leren van de praktische stappen voor het brengen van een advies aan een klant. Hoe doe je dat? Waar begin je? Je krijgt een duidelijk stappenplan van Mignon.

Daarnaast, zijn de live dagen ook een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je ontmoet mede-cursisten, leert verschillende merken kennen en hoe zij werken met stylisten bijvoorbeeld. Sparren met Mignon tijdens de 1 op 1 live sessies is ook heel nuttig voor je ontwikkeling als ontwerper maar ook als ondernemer. Op deze manier is de opleiding niet volledig online. Ik vond het heel fijn om ook echt contact te hebben.

 

 
Welke Live dag vond je het meest inspirerend of leerzaam?
De live dag bij Flinders waarbij we niet alleen veel over Flinders te weten kwamen maar waar we ook een unieke rondleiding in het Nine United pand kregen. Hier worden alle merken waar o.a. Flinders mee samenwerkt geshowd. Ik vind het heel inspirerend en mooi om het verhaal achter een merk te horen. Ik kies er dan ook voor om verantwoordelijke producten te gebruiken voor mijn projecten.
 
Wat doe je op dit moment?
Ik werk fulltime als interieurontwerper. Dat was ook mijn insteek vanaf het moment dat ik besloot een andere weg te gaan bewandelen. Vanaf dag 1 ging ik er volledig voor. Op dit moment ben ik bezig met een hele leuk project: een appartement herindelen en inrichten in Parijs; beter kan niet toch?

 

Wat zijn je toekomst dromen en/of ambities?
Na Parijs, New York! Ha, ha! Nee, het is mijn ambitie om zo snel mogelijk een goed draaiend bedrijf te runnen, een mooie reputatie als interieurontwerper op te bouwen, blije klanten te hebben en mensen te mogen inspireren. Wat mij verder heel erg leuk lijkt is het inrichten van vakantiehuizen. Je maakt gelijk meer mensen blij met je ontwerp of styling en het mag net iets speelser dan een woonhuis.

 

 
Heb jij een tip die je aan iemand zou geven die ook aan de slag wil gaan als interieurstylist?
Ik zou zeggen: doe zoveel mogelijk kennis op, volg een opleiding en zorg voor een goede basiskennis. Het is namelijk niet alleen een kwestie van gevoel en smaak, het is écht een vak. Dit beroep vergt veel van je tijd; je moet verschillende vaardigheden beheersen en het één gaat je beter af dan het andere. Daarom is het belangrijk dat je voor het interieurvak kiest omdat je er gelukkig en blij van wordt.

 

Wil je kennismaken met Delphine? Meer over haar werkwijze te weten komen of haar portfolio bekijken? Bezoek haar website via ComInSens.