Interview ‘oud’ NEXT deelnemer Wim

Interview ‘oud’ NEXT deelnemer Wim. Sinds we het NEXT coachingstraject aanbieden zijn er al een heel aantal ambitieuze interieurstylisten mee aan de slag gegaan. Dit keer laten we lichtontwerper Wim aan de Stegge aan het woord. Wim volgde het eerste NEXT groepstraject.
Interview 'oud' NEXT deelnemer Wim

 

Kan je wat over jezelf vertellen?


Ik ben Wim en heb de studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft voltooid. Tijdens deze studie kwam ik erachter dat ik mijn creativiteit beter kwijt kon in ruimtelijk ontwerp dan bij productontwerp. Ik besloot om mij volledig op licht gaan focussen als ontwerpdiscipline die op het snijvlak ligt van productontwerp en architectuur. Mijn afstudeeropdracht was dan ook een fantastisch lichtplan waarmee ik prijzen heb gewonnen. Dat was een geweldige start van mijn carierre als lichtontwerper.

Wat voor werk deed je voordat je ervoor koos om zelfstandig ontwerper te worden?


Ik heb vijf jaar lang voor verschillende ontwerpbureaus gewerkt, zowel in Nederland als in India, voordat ik besloot om de sprong te wagen en mijn eigen lichtontwerp bureau te starten. Deze wens kwam voort uit het feit dat als je voor jezelf werkt, je je net iets creatiever en artistieker kunt bewegen. Je bent dan ten slotte je eigen baas!

 

Interview 'oud' NEXT deelnemer Wim

 

Wim aan de Starre, lichtontwerp

 

Wat was voor jou de reden om het NEXT traject met Mignon te gaan doen?


Het was geweldig dat ik als zelfstandig ondernemer iets meer vrijheid had om te experimenteren maar… bij het ondernemen komt natuurlijk zoveel meer kijken. Zo kwam ik er na een half jaar achter dat ik best wat structuur miste en ook dat er zoiets bestond als marketing ha, ha! Op dat moment kwam ik in contact met Mignon en haar NEXT coachingstraject. Dat sprak direct aan omdat zij/de opleiding zich beweegt in dezelfde wereld waarin ik opereer, die van de interieur professional.

 

Als je een ding mag uitlichten wat was voor jou dan echt het belangrijkste onderdeel tijdens het traject?


Overall heb ik tijdens het trajact veel meer inzicht gekregen in het begrip ondernemen. Hoe belangrijk marketing is, website SEO en social media maar ook heeft het een stukje onzekerheid weggenomen.  Want je ontmoet mede ondernemers die met dezelfde vragen en twijfels als jij zitten. Maar als ik één ding moet noemen dat er uitsprong, dan toch wel het feit dat ik echt de basis van marketing heb meegekregen, er ging ‘een lampje branden’!

 

Interview 'oud' NEXT deelnemer Wim

 

Wat doe je op dit moment?


Op dit moment run ik mijn eigen lichtontwerp studio Lampje-aan.nl en werk voornamelijk veel samen met architecten. Een serieus lichtplan ontwerpen is toch wel een behoorlijke uitgave en wordt daarom vaker door architecten en bijvoorbeeld musea ingezet dan dat het gebruikelijk is op de particuliere markt. Hoewel je het meer en meer ziet gebeuren, er wordt steeds beter begrepen tegenwoordig hoe belangrijk de functie van een goed lichtplan is. Verder houd ik me bezig met het ontwerpen van armaturen en… met de marketing van mijn studio! Ik ben onlangs lid geworden van een business club in mijn omgeving en vind dat ook erg leerzaam. 

Lichtontwerp Filmhuis

 

Lichtontwerp Filmhuis

.

Wat zijn je toekomst dromen en/of ambities?


Mijn toekomstdroom is vooral dat ik door mag gaan met mijn eigen lichtontwerp studio, dat ik geweldige lichtplannen mag maken voor bedrijven maar zeker ook voor particulieren. Dat ik kan blijven experimenteren en ontwikkelen en mezelf lichtkunstenaar mag noemen.
Wil jij na het lezen van dit interview een vraag stellen aan Wim of meer weten over lichtontwerp en zijn bedrijf? Bezoek zijn website: Lampje-aan.nl.