Interview ‘oud’ PRO deelnemer Maartje van de Mast

De afgelopen jaren zijn er al een heel aantal deelnemers geweest aan de PRO interieurstying opleiding. We zijn enorm trots op de weg die ze bewandeld hebben en de stappen die ze aan het zetten zijn. Daarom leek het ons leuk de komende tijd verschillende (oud) deelneemsters aan het woord te laten.

We trappen af met Maartje van de Mast, Maartje volgde de PRO3 opleiding in 2021.

Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Maartje van de Mast, 40 jaar en ik woon samen met mijn man, twee jongens en hond Charlie in Roosendaal, Noord-Brabant.

Wat voor werk deed je voordat je ervoor koos om interieurstylist te worden?

Ik was (en ben) vasculair diagnostisch laborant in het Bravis ziekenhuis, wat inhoudt dat ik verschillende onderzoeken verricht bij patiënten die mogelijk (of al bekende) problemen hebben met de bloedvaten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn mensen met spataderen, aneursyma’s, bypasses, etalagebenen of bijvoorbeeld mensen die dialyseren of een herseninfarct hebben gehad. Echografie is hierbij het meest voorkomende onderzoek. Heel analytisch dus.

Wat was voor jou de reden om de PRO opleiding te gaan doen?

Ik wilde al jaren iets voor mezelf beginnen en iets met mijn creativiteit gaan doen. Maar wat was altijd de vraag. Een aantal jaar geleden heb ik besloten om een thuisopleiding tot interieurstylist te gaan volgen. Ik heb deze doorlopen maar nooit examen in gedaan omdat er geen (goede) begeleiding was en er helemaal geen sturing was in ‘hoe nu verder’. De motivatie was even weg en mijn droom om voor mezelf te beginnen raakte op de achtergrond.

Ondertussen was ik van ziekenhuis geswitcht omdat er in mijn toenmalige ziekenhuis diensten werden ingevoerd; iets wat totaal niet bij mij past. Maar helaas zat ik daar totaal niet op mijn plek. Ik heb toen een traject gevolgd van een carrière coach en daarbij ben ik gaan trechteren naar wat ik nu echt wil. En daar kwam uit; voor mezelf beginnen als interieurstylist/-ontwerper. En de motivatie was er nu wel om door te zetten en echt op zoek te gaan naar iets wat bij mij paste.

Op Instagram kwam ik de LYI PRO opleiding tegen en die sloot precies aan bij wat ik zocht: online een opleiding met een groep mensen waarbij niet alleen theorie over bijvoorbeeld verschillende woonstijlen wordt gedeeld, maar ook over hoe zet ik een bedrijf op. Ik dacht; “dit wil ik!”.

Als je een ding mag uitlichten wat was voor jou dan echt het belangrijkste onderdeel tijdens de opleiding?

Ik vind het lastig om slechts een ding uit te lichten, maar ik denk dat het de combinatie is van kennis van het vak gecombineerd met hoe begin ik voor mezelf en hoe creëer je een ontwerp samen met je klant. Om maar een voorbeeld te noemen; de stijlkaarten gebruik ik nog steeds iedere keer opnieuw bij klanten. Dit is echt een supertool om meteen inzicht te krijgen in wat de klant wenst en mooi vindt!

Welke Live dag vond je het meest inspirerend of leerzaam?

De Live dag bij Vestinghpaint vond ik echt heel erg leuk, omdat we ook zelf aan de slag mochten gaan met de verschillende soorten verf en zelf ook meteen het effect hiervan konden zien. De platen die ik toen beschilderd heb, laat ik nu wel eens aan klanten zien om het verschil in verfsoort te tonen.

Wat doe je op dit moment?

Naast dat ik sinds oktober vorig jaar officieel als interieurstylist ben begonnen, werk ik weer terug in het Bravis ziekenhuis (in dezelfde functie). Alleen nu niet meer in loondienst, maar via detachering. Dit geeft mij de vrijheid om te bepalen hoe en wanneer ik wil werken zonder dat ik ergens aan vast zit. Ik kan het om mijn werk als interieurstylist heen plannen, dat is echt heel erg fijn.

Uiteindelijk wil ik heel erg graag 100% voor mezelf beginnen als interieurstylist, dus geen ander werk ernaast. De vrijheid om te bepalen wanneer en hoe ik werk is iets waar ik heel erg behoefte aan heb.  Momenteel wordt er een ruimte in huis verbouwd, zodat hier mijn eigen kantoor kan komen. Ik kijk er naar uit om vanuit hier mijn ontwerpen te gaan maken!

Fotografie; Nicole den Harder

Meer weten over Maartje? Neem een kijkje op haar website: ‘t Witte Huis Interieuradvies

Ben je benieuwd wat de PRO interieurstyling opleiding inhoud? Neem dan een kijkje op de volgende pagina https://buildyourinteriorbusiness.nl/pro-interieuropleiding/