Het verschil tussen een interieurstylist, ontwerper en architect

Binnen de interieurbranche heb je te maken met verschillende termen. Je kunt bijvoorbeeld interieurstylist zijn, maar ook termen als interieurontwerper of interieurarchitect komen voorbij. Wat nu precies het verschil is, zorgt nogal eens voor verwarring. Om je interieur door een professional te laten inrichten, welke specialist moet je daarvoor benaderen?  Wij leggen graag uit wat het verschil is tussen een interieurstylist, interieurontwerper en interieurarchitect.

verschil interieurstylist interieurontwerper en interieurarchitect

Wat doet een interieurstylist?

De term die het meest voorkomt in de branche is interieurstylist. De naam zegt het eigenlijk al; een stylist houdt zich bezig met de styling van – in dit geval – je interieur. Een interieurstylist is iemand die zorgt voor een sfeervolle inrichting van woningen, kantoren, winkels of andere soorten ruimtes. Interieurstylisten geven onder andere advies over kleur- en materiaalgebruik, type en stijl van meubels en verlichting. Lijkt jou dit leuk om als werk te doen? In dit artikel geven we jou tips hoe je interieurstylist kunt worden.

Wat doet een interieurontwerper?

Een interieurontwerper gaat een stapje verder. Een interieurontwerper helpt je echt met het ontwerpen van een ruimte. Dat betekent dat diegene veelal vanaf de bouw en/of verbouwing betrokken is bij jouw interieur. Een interieurontwerper houdt zich bezig met alle aspecten van de binnenruimte. Dan kun je denken aan de functie van een ruimte, logische routing en ruimte-indeling, de inrichting van de diverse ruimten, licht (zowel kunst- als daglicht), kleur en materiaal. Een interieurontwerper kan jou dus ook adviseren om de keuken op een andere plek te plaatsen dan je had verwacht of om bepaalde muren te doorbreken.

Wat doet een interieurarchitect?

Dan heb je nog de term interieurarchitect. Een interieurarchitect staat ook wel bekend als binnenhuisarchitect. Een architect is een beschermd beroep. Er is in de praktijk niet heel veel verschil tussen een interieurontwerper en interieurarchitect. Maar een interieurarchitect werkt volgens het bouwbesluit. Ook is een architect op de hoogte van de Nederlandse regelgeving rondom bouw en weet diegene wat technisch haalbaar is tijdens een verbouwing.

Dus wat is het verschil tussen een interieurstylist, interieurontwerper en interieurarchitect?

Het belangrijkste verschil tussen een architect en ontwerper is dat een interieurontwerper een vrij beroep is en dus geen beschermde titel heeft. Iedereen mag zich interieurontwerper of interieurstylist noemen. Om jezelf interieurarchitect te mogen noemen, moet je in ieder geval een bachelor- en tweejarige masteropleiding gevolgd hebben. Vergeleken met een interieurontwerper en -architect, houdt een interieurstylist zich dus vooral bezig met het mooi stylen van jouw interieur en kijkt diegene minder naar dingen als een praktische indeling van de ruimte. Er zal wel wat met meubels geschoven worden, maar de basisindeling van een ruimte zal veelal niet worden gewijzigd door een interieurstylist.

Daarnaast hoor je ook steeds vaker de term ‘interieuradviseur’. Een interieuradviseur adviseert klanten over de inrichting van ruimtes. Een adviseur denkt mee over de meubelen, de stoffering en bekleding, de verlichting, kleur, sfeer en accessoires. Eigenlijk dus vergelijkbaar met de term interieurstylist.

Interieurstylist of interieurontwerper worden

Lijkt het jou ook zo leuk om te gaan werken als interieurstylist? Droom je daar stiekem al jaren van? In dit artikel geven we 6 tips voor de startende interieurstylist. Superhandig om alvast te weten voordat je begint! Maar wist je dat je bij ons met de PRO Interieurstyling opleiding jouw droom ook waar kunt maken? Dan leren we jou in 6 maanden alles over het vak interieurstyling en zet jij de eerste stappen naar je eigen interieurstyling business. Superleuk, toch?! Lees hier de voordelen van het volgen van een interieuropleiding.